Dobar START za još bolji dan.

SKADARLIJA: OD CIGANSKE ČETVRTI DO BOEMSKE DUŠE BEOGRADA!

25. jul 2016.

Postoji mnogo zanimljivih priča o Beogradu i kako su nastajala pojedina naselja i znamenitosti a da to ne znamo. Priča koja me je oduševila je o čuvenoj i voljenoj Skadarliji. Beograd je prelep i svako naselje ima svoju priču, ali verujem da ćete se složiti sa mnom da je Skadarlija ipak iskrena, beomska i nekako i u ovom brzom i urbanom vremenu ostala duša Beograda. 

SKADARLIJA: OD CIGANSKE ČETVRTI DO BOEMSKE DUŠE BEOGRADA!
Šetnja po kaldrmi, pesma cigana, ljubazni domaćini, srpski specijaliteti samo su od nekih obeležja ovog boemskog dela. Skadarlija ima zanimljivo istoriju, i gotovo da svaka kuća u ili kafana  u njoj krije neku tajnu ili zanimljivu priču. Prethodni put smo pisali o kafani u koju je Tito svraćao a Toma Zdravković se oprostio od publike, a danas sam vam pripremila nešto još zanimljivije - priču o nastanku Skadarlije. 
Meni lično, kao nekome ko voli da piše, bilo poeziju bilo tekstove, Skadarlija je jedna od inspiracija. 
"Koračam kaldrmom i  udišem život
 vreme u njoj stoji - ne brojim dane,
prolećna kiša počinje da pada,
Budi se Skadarlija - duša Beograda.
Kafanski stoljnjaci mirišu na jorgovan,
mamurni konobar priprema escajg,
jutarnja kafa i buđenje uz cvrkut,
mislim u sebi: Da,volim Beograd! "
 
 
Da se vratim ja na temu - mi pesnici često odlutamo! 
 

OD CIGANSKE DO BEOMSKE ČETVRTI

 
Skadrliju danas znamo kao boemsku četvrt u koju odlazimo da se provedemo i bar delom podsetimo na stari Beograd. Međutim, ono što mnogi ne znaju je da je Skadarlija starog Beograda bila daleko od boemske četvrti. Verovali ili ne, bila je ciganska čaršija do svoje urbanizacije 1870. godine! Beograd je pre Skadarlije imao značajne kafane, pre svega dardanele, koje su se nalazile na današnjem lokalitetu Narodnog muzeja, koji je srušen 1901. godine. Tu je bila kafana gde se sav tadašnji krem Beograda skupljao. Bila je tu i boemska Kafana pozorišna koja se nalazila preko puta današnjeg pozorišta, pa kafana Srčka na mestu današnjeg hotela Moskva. Posle su se boemi preselili u Skadarliju, i tu su dolazili ljudi različitog obrazovanja, različitih kategorija, osnovna poenta njihovog života bila je kafana,  Skadarlija je bila cigansko naselje i početkom urbanizacije, 1870. godine i kasnije ona dobija ovakav izgled. Ona je, inače, bila jedna mala krivudava ulica i tuda je tekao Bibijin potok. Ulica je bila neugledna i nimalo nije podsećala na ono što je Skadarlija danas. 
A, zašto Bibija? Cigani koji su živeli u tom naselju su imali božanstvo spasa Bibija, i odatle potiče naziv. Inače, on izvire kod zgrade Politike i i dalje postoji ali je gurnut u kanalizaciju. Sama ulica je usko povezana sa akvaduktom, tuda je prolazila voda, dužinom današnje ulice Despota Stefana. Najveći luk je nazivan po Skadru, prvom srpsko-zetskom gradu. I odatle Skadarlija. Golubović nam dalje priča da tek kada je počela urbanizacija Skadarlije, počinje formiranje ovog dela kakvim ga znamo danas.Skadarlija dobila na značaju tek kada su dardaneli srušeni. Ono što je danas za Skadarliju značajno u tom trenutku kada postaje boemska četvrt je sigurno čiča Ilija Stanojević, glumac i Žanka Stokić. To su bile ličnosti koje su, praktično, Skadarliji dale taj ton, isticali su raskoš boemskog života, od kafane do kafane… pesnici koji su u tom periodu živeli u Beogradu, obilazili su beogradske kafane i beležili su značaj Skadarlilije.
 
 
Prošetajte se do Skadalije i provedite lepo veče u Beogradu uz cigane i vino!
 
Drugi deo teksta je preuzet iz intervju-a Vidoja Golubovića, autora knjige "Mehane i kafane starog Beograda" , dok je uvod i stihove napisala Marija Radojičić. Fotografije su arhivske i autora Marka Todorovića.
Izvor: telegraf/startsrbija

Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame