Dobar START za još bolji dan.

Rešite najkraći test inteligencije od 3 pitanja i saznajte da li ste genije!

06. okt 2017.
 
Svako pitanje osmišljeno je tako da proceni sposobnost prepoznavanja naizgled jednostavnog problema.
 
Rešite najkraći test inteligencije od 3 pitanja i saznajte da li ste genije!
 
Najkraći test inteligencije sastoji se od samo tri pitanja, ali to ne znači da je lagan. Svako pitanje osmišljeno je tako da proceni sposobnost prepoznavanja naizgled jednostavnog problema.
 
Ovo su pitanja:
 
1. Palica i loptica ukupno koštaju jedan dolar i deset centi. Palica košta jedan dolar više od loptice. Koliko košta loptica?
 
2. Ako je potrebno pet minuta da pet mašina napravi pet proizvoda, koliko bi vremena trebalo da sto mašina napravi sto proizvoda?
 
3. U jezeru se nalazi mnogo lokvanja. Svakog dana gomila udvostruči svoju veličinu. Ako je gomili lokvanja potrebno 48 dana da prekrije čitavo jezero, koliko bi joj trebalo da prekrije polovinu jezera?
 
  
 
Tačni odgovori su:
 
Ako palica košta jedan dolar više od palice, lako je pretpostaviti da loptica košta deset centi. Međutim, to bi značilo da palica košta dolar i deset centi, s obzirom na to da košta jedan dolar više od loptice. Kako bi ukupan iznos bio jedan dolar i deset centi, loptica mora koštati pet centi — a palica košta jedan dolar i pet centi.
 
2. Trebalo bi pet minuta da sto mašina napravi sto proizvoda.
 
Pet mašina može napraviti pet proizvoda za pet minuta. To znači da će jedna mašina napraviti jedan proizvod takođe za pet minuta. Zato će sto mašina napraviti sto proizvoda za pet minuta.
 
3. Gomili lokvanja trebalo bi 47 dana da prekrije polovinu jezera.
 
Gomila udvostručuje svoju veličinu svaki dan dok se širi. To znači da bi na 47. dan, dan pre nego što bi prekrila čitavo jezero, bila na pola puta do pune veličine.

Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame