Dobar START za još bolji dan.

Hitlerov "Majn kampf" ponovo u prodaji u Nemačkoj

16. jan 2017.

Prvi put nakon 70 godina „Mein Kampf“ (Moja borba) Adolfa Hitlera od 8. januara 2016. biće pušten u prodaju u Nemačkoj.

Hitlerov "Majn kampf" ponovo u prodaji u Nemačkoj
Ponovno štampanje knjige zabranjeno je nakon Drugog svetskog rata od regionalne bavarske vlade u čijem vlasništvu su bila autorska prava. S 1. januarom 2016. autorsko pravo je isteklo i Institut za savremenu istoriju u Minhenu odlučio je da objavi novo izdanje „Mein Kampfa“.
 
Nova knjiga nosiće naziv "Hitler, Majn Kampf, Kritičko izdanje".
 
Novo kritičko izdanje s hiljadama napomena, komentara i referenci akademika ima za cilj da pokaže da je „Mein Kampf“ loše napisan, a ne moćan i zavodljiv. Mnoge jevrejske grupe su pozdravile ovu publikaciju istakavši da je važno da postoji kritičko izdanje kako bi pomoglo da objasni holokaust. Na novom izdanju radilo se od 2009. godine, a biće objavljeno u dva toma i koštaće 59 evra.
 
Prvo izdanje „Mein Kampfa“ odštampano je 1925, osam godina prije nego što je Hitler došao na vlast. Do 1945. u Nemačkoj je objavljeno oko 12,4 miliona kopija od kojih je Hitler dobijao procenat na osnovu autorskih prava. 
 
I dalje tabu u Izraelu
 
Politički manifest "Majn kampf" Adolfa Hitlera ostaje tabu knjiga u Izraelu gde centralno mesto u društvu i obrazovanju čini genocid za vreme Drugog svetskog rata.
 
U Izraelu je do sada bila strogo zabranjena svaka publikacija knjige, saopštilo je tamošnje Ministarstvo kulture i dodalo da ne očekuje da će mnogi izdavači u zemlji poželeti da objave tu antisemitsku knjigu.
 
"Ne bih izdao tu knjigu i da mi plate", izajvio je Frans presu Mari Grinfild, predstavnik kuće Gefen specijalizovane za knjige o istoriji judaizma.
 
Izvor: rs.n1info.com

Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame