Dobar START za još bolji dan.

Do nove zdravstvene knjižice bez panike

03. nov 2016.

Velike su gužve za dobijanje novih zdravstvenih knjižica, ali bez brige nećete ostati bez zdravsvenog osiguranja.

Do nove zdravstvene knjižice bez panike
Građani imaju još samo dva meseca da zamene papirne zdravstvene knjižice elektronskim. U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje najavljuju da niko neće ostati bez zdravstvene usluge i posle 1. januara 2017. godine, i ako Ministarstvo zdravlja u međuvremenu ne produži rok za zamenu knjižica.
 
Naime, stare knjižice važiće i nakon 1. januara sledeće godine, odnosno sve dok je overena, a velikom broju građana ona važi do februara, marta i aprila. Ipak, da bi se produžio roku za zamenu knjižica neophodno je da Ministarstvo zdravlja izmeni Zakon o zdravstvenom osiguranju.
 
Čipovane elektronske zdravstvene kartice trenutno ima svega trećina od oko sedam miliona osiguranika. Prema podacima RFZO, elektronske zdravstvene knjižice je do 28. septembra dobilo 2.257.755 građana. Zakonski rok za zamenu koji je počeo u januaru prošle, ističe 31. decembra ove godine. Elektronske kartice uglavnom sada imaju zaposleni, koji su ih dobijali preko preduzeća i kompanija u kojima rade.
 
Troškovi izrade kartice iznose 400 dinara, a plaća ih osiguranik ili poslodavac. Izrađene i personalizovane zdravstvene kartice pored socijalno ugroženih kategorijama stanovništva i novorođenčadi, doniraće se i za decu sa posebnim potrebama i žrtve nasilja u porodici.
 
Građani koji su ušli u proceduru zamene knjižice žale se da na novu čekaju i po tri meseca, iako je rečeno da je od podnošenja zahteva do dobijanje nove isprave potrebno u proseku 30 dana.
 
U RFZO objašnjavaju da je produženo vreme čekanja posledica činjenica da je u drugoj polovini ove godine porastao broj zahteva na šalterima Fonda. Elektronske zdravstvene knjižice se prave u Zavodu za izradu novčanica, i kako je ranije saopšteno iz RFZO, mesečno je moguće maksimalno izraditi 350.000 kartica.
 
Inače, prvobitni rok za zamenu bio je 9. avgust 2014. godine. Zamena postojećih “kartonskih“ isprava započeta je prvo u filijali Valjevo, gde je ukupno zamenjeno svega oko dve hiljade kartica. Međutim, kako je zbog negativne kampanje tokom 2013. godine i slabog odziva osiguranika, projekat zamene je zastao. Kasnije, zakonom o izmenama i dopuni zakona o zdravstvenom osiguranju rok za zamenu je produžen do 31.12.2016. godine.
 
Zbog zamene knjižica, u filijalama RFZO primetni su dugački redovi i nervozni građani koji satima čekaju u redu. Zbog toga je RFZO doneo odluku da zbog povećanog obima posla i u cilju smanjenja velikih redova ispred šaltera uvede produženo radno vreme u ispostavama na Novom Beogradu (Goce Delčeva 42) i Voždovcu (Ustanička 125b). Šalteri će biti na raspolaganju građanima svakog radnog dana u periodu od 7.30 do 19.30.
 
Izvor: blic.rs

Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame