Dobar START za još bolji dan.

Da li znate da učite?

21. sep 2016.

Problemi sa učenjem koje studenti i đaci imaj, često nisu uzrokovani ni lenošću...

Da li znate da učite?
Problemi sa učenjem koje studenti i đaci imaj, često nisu uzrokovani ni lenošću, niti težinom gradiva. Problemi sa učenjem postoje zato što studenti i đaci nikada nisu naučeni kako se to radi.
 
To smatra psihoterapeutkinja Anja Melcher.
 
“Ne poznajemo načine planiranja, organizacije ni realizacije procesa učenja u školi niti na fakultetu. Od nas se očekuje da svakodnevno, sa razumevanjem, usvajamo različite sadržaje i učimo gradivo iz različitih područja, a niko nas nije upoznao sa postojećim i proverenim strategijama koje nam omogućavaju efikasnije i efektnije učenje.”
 
Evo par saveta da unapredite tehniku učenja:
 
1. Pre nego što počnete da učite pregledajte sva poglavlja. Pročitajte uvodno poglavlje, naslove i podnaslove, kao i sažetak zadnjeg poglavlja. Na taj način dobijate širu sliku i imate u glavi strukturu onoga što ćete raditi a znaćete i shvataćete poglavlja.
 
2. Podelite gradivo u manje delove koje možete naučiti za kraće vreme. Naterajte sebe da završite jedan manji zadatak i tek onda nastavite sa sledećim.
 
3. Prvo učite teže gradivo, a zatim lakše. Bolje ćete učiti ako naizmenično budete učili predmete koji su međusobno različiti, npr. pre matematike učite istoriju.
 
4. Koristite razdoblja najveće budnosti i koncentracije za učenje teških delova gradiva. Najlakše je učiti rano ujutru, sat vremena nakon buđenja jer tada mozak najlakše prima informacije i podatke.
 
5. Postavljajte pitanja i potpitanja. Pretvorite svaki naslov u pitanje. Na primer, naslov „Osnovi programiranja” može postati „Šta su osnovi programiranja?” Postavljanjem pitanja pre početka aktivnog učenja sačuvaćete snagu za memorisanje bitnih informacija.
 
6. Podvucite i označite najvažnije delove teksta. Vrlo je važno podvlačenje i označavanje samo važnih delova teksta. Najbolje je u tu svrhu koristiti markere različitih boja.
 
7. Razmišljajte kada čitate gradivo. Aktivno čitanje je vrlo korisna strategija za povećanje efikasnosti učenja.
 
8. Kada završite sa čitanjem i podvlačenjem gradiva, potrebno je prepričati pročitano. Lekciju pokušajte ponoviti svojim rečima na glas.
 
9. Opustite se posle učenja.
 
(izvor:www.dominomagazin.com)
 

Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame