Dobar START za još bolji dan.

Pogledajte koje su se istorijske ličnosti bavile dekupaž tehnikom!

27. jul 2016.

 

Jedna od najpopularnijih tehnika ukrašavanja predmeta, dekupaž (decoupage) potiče od francuske reči decouper što znači izrezati. Koreni ove tehnike se...

Pogledajte koje su se istorijske ličnosti bavile dekupaž tehnikom!

 

 

Jedna od najpopularnijih tehnika ukrašavanja predmeta, dekupaž (decoupage) potiče od francuske reči decouper što znači izrezati. Koreni ove tehnike se mogu pronaći u prehrišćanskim grobnicama nomadskih plemena u istočnom Sibiru, u kojima su pronađeni ukrasni objekti rađeni tehnikom. U 12. veku su kineski seljaci oslikavali papir, a zatim ga sekli i tim isečcima ukrašavali kutije, lanterne, prozore i druge upotrebne predmete. U Nemačkoj i Poljskoj su umetnici vekovima koristili isečeni papir za dekorisanje.

 

 


 
 
 


Krajem 17. veka je u Evropu počeo da pristiže luksuzan nameštaj iz Kine i Japana i odmah je nastala velika potražnja. Paralelno sa tim, evropski proizvođači luksuznog nameštaja su unajmljivali slikare i gravere koji su oslikavali nameštaj dajući mu jedinstven pečat. Ipak, vremenom, iako je bila velika potražnja, mnogi ljudi nisu mogli da priušte ovakve komade nameštaja i tako je razvijena jedna alternativna forma ukrašavanja. Reprodukcije slika poznatih slikara su lepljene i prelakiravane da bi bile što autentičnije. Iz ovog razloga je nastao izraz „umetnost siromaha” (lárte del povero).

 


 


 
Dekupažom su se bavili Marija Antoaneta, Madam de Pompadur, Lord Bajron, Matis i Pikaso.
 
U Srbiji je dekupaž prisutan već izvesno vreme i čini se da njegova popularnost ne jenjava, već naprotiv, svakim danom stiče sve više ljubitelja. U gradu postoji nekoliko radionica gde polaznik uči o osnovama ove  tehnike. Kada se savladaju osnove, uz vežbu i maštu, mogu nastati zaista impresivna i unikatna dela.

 

 

 


 


Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame