Dobar START za još bolji dan.

Premijera filma “SANTA MARIA DELLA SALUTE”

07. dec 2016.
„Dve se u meni pobiše sile,
mozak i srce, pamet i slast…”
Premijera filma “SANTA MARIA DELLA SALUTE”
Prema naslovu najlepše ljubavne pesme srpske poezije, nakon tri godine rada na scenariju, reditelj Zdravko Šotra je snimio film koji će dočarati burnu životnu priču Laze Kostića, esejiste i pesnika najljubavnije ljubavne pesme u srpskoj poezij. 
 
Film „Santa Maria della Salute” prati epohu romantičarskog doba koje je obeležio život i delo Laze Kostića, a pre svega neostvarenu ljubav sa mnogo mlađom Lenkom Dunđerski. 
 
Priča o Lazi Kostiću počinje u Veneciji, pred crkvom Santa Maria della Salute, zbog koje se pesnik u mladosti pesmom ljutio na dužda što je za gradnju te crkve posekao silne šume u našim krajevima. 
Ovo je emotivna ispovest o najvećoj srpskoj ljubavnoj priči, o odnosu najvećeg pesnika srpske književnosti i mlade, učene, lepe Lenke Dunđerski.  
Film nas vodi kroz život i unutrašnju borbu velikog i „drukčijeg“ čoveka, pesnika, prevodioca, doktora prava, novinara… 
U poznom dobu, Lazi će se duh Lenke Dunđerski i crkva Santa Maria della Salute među sobom preplitati i dovesti do stvaranja njegove čuvene pesme.
Naša priča prati čitav taj neobično dinamični život.
 
Film je sniman na lokacijama u Novom Sadu, Subotici, Somboru, Beogradu,  na Cetinju, u Boki Kotorskoj i Veneciji.
 
Svečana premiijera održaće se 20. decembra u 20.30 časova u Sava Centru,  dan kasnije u bioskopu “Arena Cineplex” u Novom Sadu, a potom i u svim većim bioskopima u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.
 
Lik Lenke Dunđerski dočarala je Tamara Aleksić., dok slavnog Lazu Kostića tumači Vojin Ćetković. U filmu glume i  Nebojša Ilić, Aleksandar Berček, Dejan Lutkić, Sloboda Mićalović, Aleksandar Đurica, Nebojša Dugalić, Joakim Tasić, Nela Mihajlović, Srdjan Timarov, Miki Krstović, Svetlana Bojković, Nebojsa Kundačina, Radoje Čupić, Milica Grujičić, Tihomir Stanić...
Direktor fotografije je Veselko Krčmar. Autor muzike Vojkan Borisavljević, kostimograf Ivanka Krstović, scenograf Dejan Anđelković, montažer Petar Putniković, izvršnu produkciju potpisju Dragan Đurković i Dejan Lutkić.  Film su realizovali RTS i Visionteam, dok je distributer Art Vista. 

Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame