Dobar START za još bolji dan.

Nikoli Rastanovskom nagrada na festivalu u Turskoj

02. dec 2016.

Nikola Ristanovski koji u debitantskom ostvarenju “Igla ispod praga”, Ivana Marinovića igra glavnu ulogu, dobio je nagradu žirija za najboljeg glumca na Bosforus Film Festivalu u Istanbulu.

Nikoli Rastanovskom nagrada na festivalu u Turskoj
Nikola Ristanovski koji u debitantskom ostvarenju “Igla ispod praga”, Ivana Marinovića igra glavnu ulogu, dobio je nagradu žirija za najboljeg glumca na Bosforus Film Festivalu u Istanbulu. 
Beograd, 20. Novembar — Crnogorsko-srpska koprodukcija "IGLA ISPOD PRAGA", rediteljski prvenac Ivana Marinovića, nakon svetske premijere u Sarajevu i turneje po različitim kontinentima (USA, Australija), prikazan je i na Bosforus Film Festivalu u Istanbulu, gde je Zlatni delfin - nagrada za najboljeg glumca pripala Nikoli Ristanovskom. 
 
„IGLA ISPOD PRAGA“  za koju je Ivan Marinović  pisao i scenario je priča o stanovnicima malog sela na poluostrvu koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time reše sve svoje probleme. Jedina prepreka na njihovom putu je tvrdoglavi pop Petar (Nikola Ristanovski) koji odbija da proda svoj deo. Pored lukavih seljana koji mu svakodnevno zagorčavaju život, Petar mora da se suoči i sa demencijom svoje majke (Jelisaveta Seka Sablić), zaljubljenošću opsednute Mare (Dragana Dabović), buntovništvom sina tinejdžera i konstantnim preispitivanjem sopstvene vere. Nakon što se Petru konačno smuči da i dalje "okreće drugi obraz" nastaje nadrealni haos posle kojeg niko u selu neće ostati isti.
Ovo je priča o mentalitetu, o borbi između tradicionalnog i modernog, o ljudskosti s jedne i bahatosti sa druge strane. Kritika je do sada bila jednoglasna u stavu da je Marinović ispričao priču o malom čoveku sa velikim problemima i to tako da je ovaj film u mogućnosti i da vas nasmeje i da vas rastuži. Drugim rečima “Igla ispod praga” je “pametna komedija”. 
Film je i crnogorski kandidat za nagradu Oskar u 2016. godini, a beogradsku premijeru imaće 12. decembra u Sava centru, nakon čega će biti na redovnom repertoaru domaćih bioskopa.
 
Glumačku ekipu u ovoj crnohumornoj komediji predvodi nagrađeni Nikola Ristanovski, a pored njega igraju Jelisaveta Seka Sablić, Ljubomir Bandović, Bogdan Diklić, Leon Lučev, i mnogi drugi. Fotografiju potpisuje Đorđe Arambašić. Svi oni dopineli su da estetika Marinovićevog filma podseća na stare italijanske filmove, ali i na radove Živka Nikolića.
Film je sniman u veličanstvenom ambijentu Luštice i Boke Kotorske uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Filmskog Centra Srbije. Snimanje filma pomogli su i Lustica Bay i Turistička organizacija Herceg Novog.
Ulaznice za beogradsku premijeru su u prodaji, a 12. decembra će se publici u Sava centru pokloniti kompletna filmska ekipa.
 

Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame