Dobar START za još bolji dan.

Veliki uspeh: Ivana Španović prva na svetu!

08. okt 2017.
Veliki uspeh: Ivana Španović prva na svetu!
 
 
Opet je je naša najbolja sportistkinja poslednjih nekoliko godina izbila na Mont Everest u svojoj oblasti. Reklo bi se da je na izvestan način ovo stara-nova vest za kraljicu srpske i caricu svetske kraljice sportova, jer je u nekoliko navrata već provela 36 nedelja na globalnom tronu. Međutim, postoji novi bitan momenat, koji smo spomenuli na početku, a na koji ukazuje i njen trener Goran Obradović:
 
– Prvi put će i na kraju godine biti najbolja skakačica udalj na planeti.
 
Kriterijume određuje statistička kuća Ol atletiks?
 
– Da, nešto po ugledu na teniske. O tome je „Žurnal“ već detaljno pisao. Da samo podsetim na najbitnije momente – u konkurenciji su plasmani postignuti na pet najvećih takmičenja u proteklih godinu dana. Dakle bitno je i da je takmičenje vrhunsko, kvalitet samog događaja. Takođe se boduje i rezultat. Nije bitno da li je 7,24 skočila na manje vrednom mitingu ili na Prvenstvu Evrope u dvorani.
 
Kada ste to spomenuli – sigurno je Šampionat Starog kontinenta u beogradskoj Areni 5. marta bio jedan od bitnih momenata?
 
– Naravno, kao i spomenuti rezultat od 7,24 metra. Treći je svih vremena i najbolji u 21. veku u dvorani. Po IAAF tablicama bio je najkvalitetnije dostignuće ovog takmičenja.
 
Dakle, nije moglo da je poremeti u trci s Tijanom Bartoletom, Britni Ris i ostalima ni četvrto mesto s maleroznog Svetskog prvenstva u Londonu?
 
– To je spomenuti kriterijum o kvalitetu takmičenja. Najveći sportski događaj sezone od 11. avgusta u britanskoj prestonici i skok od 6,96 metara u finalu, doneli su Ivani najviše bodova – 1.419. Na drugom mestu je Prvenstvo Evrope i 7,24 kada je „brojala“ do 1.411 poena.
 
Šta je još rangirano?
 
– Sve gde je učestvovala, ali su do petog mesta još mitinzi Dijamantske lige.
 
Najvrednija je među njima, sigurno, odbrana prvog mesta u apsolutnom plasmanu u Briselu u finalu Dijamantske lige 1. septembra.
 
– Tako je. Skočila je 6,70 metara na tom takmičenju i zbog njegove snage i značaja, sakupila 1.352 boda, više nego za veću daljinu od 6,79 metara u Lozani 6. jula i takođe trijumfa. U Belgiji je zaradila 1.352 boda, a u Švajcarskoj 1.344. Za još boljih 6,88 metara u Londonu 9. jula, uknjižila je 1.336 poena, jer je bila druga.
 
Koliko ima bodova ukupno?
 
– Ivana je na čelu sa 1.372.
 
Ko su joj prve pratilje?
 
– One devojke, koje su joj najveće rivalke i na takmičenjima. Reč je, naravno, o Amerikankama Tijani Bartoleti, koja je druga sa 1.361 i Britni Ris sa 1.345.
 
Dakle, devojka, koja je potpuno made in Serbia, dominira nad američkim „proizvodima“?
 
– Može i tako da se kaže – smeje se zadovoljno Goran Obradović, glavni „inženjer“.
 
Do kada će Ivana ostati na vodećoj poziciji?
 
– Niko ne može da je ugrozi na prvom mestu sve do marta meseca 2018. godine.
 
Šta se tada događa?
 
– Braniće na Prvenstvu sveta u dvorani u Birmingemu veliki broj poena osvojen na Prvenstvu Evrope u beogradskoj Areni
 
 
 
Posted in Atletika

Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame