Dobar START za još bolji dan.

UDRUŽENI UČENICI SRBI, HRVATI I BOSANCI PROTESTUJU ZA MIR

11. avg 2016.

 

Na protestima ćemo pokušati da organizujemo da budu tri učenika koji će nositi tri zastave. Jedan će nostiti bosansku, jedan hrvatsku, jedan srpsku – rekao je Ivica Jukanović.

UDRUŽENI UČENICI SRBI, HRVATI I BOSANCI PROTESTUJU ZA MIR

 

Ivica Jukanović, učenik srednje strukovne škole se aktivirao, ušao u veće učenika i organizovao protest za mir!

Nekada su deca mnogo pametnija od njihovih roditelja, učitelja i starijih… Najbolji primer za to je Jajce gde živi veliki broj Hrvata i Bošnjaka i gde se mala grupa đaka organizovala u znak protesta što su tamošnje vlasti rešile da naprave posebne škole za jedne i za druge. Srednjoškolci su rešili da tome kažu “ne” i zaustave podele, kao što su se nekad delili njihovi roditelji…

Ivica Jukanović, učenik srednje strukovne škole se aktivirao, ušao u veće učenika i organizovao pobunu… Grupa učenika iz obe srednje škole izašli su na ulice i tražiće od vlasti da nađu rešenje za sve, ali pod istim krovom, piše rs.n1info.com.

– Na protestima ćemo pokušati da organizujemo da budu tri učenika koji će nositi tri zastave. Jedan će nostiti bosansku, jedan hrvatsku, jedan srpsku – rekao je Ivica Jukanović.

Ivica i Tarik su išli u odvojene osnovne škole. Jedan u školu za hrvatsku, a drugi za bošnjačku decu. Polaskom u srednju školu prvi put im se ukazala prilika da sede u klupama sa svojim vršnjacima druge nacionalnosti i vere.

– U osnovnoj školi sam imao toliko onih koje sam mrzeo. Danas kako nas je ova škola spojila, svi smo super. Postali smo prijatelji, izlazimo na kafe. Prvo polugodište nam je samo upoznavanje ko je kakav, a već drugo mi se složimo svi – rekao je učenik Jukanović.

 

 


 

 


Neki od njih imaju bolje prijatelje među Hrvatima.

– Poštujemo se i nemamo problema kao u osnovnoj školi – reči su Tarika Šehića.

Plan i program u dve srednje škole izvodi se na hrvatskom jeziku za svu decu. Svi dobijaju i svedočanstva sa državnim, kantonalnim, ali i grbom nepostojeće Herceg Bosne. Skupština i Vlada Srednjobosanskog kantona podržali su inicijativu za osnivanje srednje škole sa planom i programom na bosanskom jeziku.

– Kada je u pitanju ta oblast školstva osećamo se kao nacionalna manjina. Ni mi ne želimo da se deca dele. Ali ovo što se dešava je nama od Ministarstva ponuđeno – uzmi ili ostavi i mi nemamo izbora. Sada govorim kao Bošnjak, naša deca nemaju izbora – kaže Edin Hozan, načelnik Jajca.

Bošnjačka deca u školama imaju bosanski jezik i islamsku veronauku. Srpska su u manjini i ćirilice nema.

Iako u Jajcu nema napada i incidenata na nacionalnoj osnovi, mladi kažu da se podele osete.

Poruke ovih učenika za sada su ozbiljno shvatili jedino u Oebsu.

Pozivamo vas da u komentarima ostavite vaše mišljenje o ovakvim akcijama.


Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame