Dobar START za još bolji dan.

Smederevska jesen 2016

09. sep 2016.

U Vinskom gradu, mestu koje okuplja vinare, nastavljače smederevske tradicije...

Smederevska jesen 2016
Period od 8. do 11. septembra u Smederevu biće u znaku 129. turističko-privredno manifestacije „Smederevska jesen“.  Manifestacija će obuhvatiti programe koji imaju za cilj afirmaciju poljoprivredne proizvodnje i kvaliteta seoskih sredina, kao i privrednih i turističkih potencijala, programe kulturne, zabavne i edukativne sadržine.
 
Od petka, 9. septembra posetioci će u Smederevskoj tvrđavi moći da posete poljoprivrednu izložbu „Seoska dvorišta“ na kojoj će se predstaviti seoske mesne zajednice sa dominantnim poljoprivirednim kulturama, elementima folklornog nasleđa, ambijentom seoskih domaćinstava. Istog dana u Centru za kulturu Smederevo u 16  časova biće otvorena privredna izložba na kojoj će se predstaviti firme delujuće na teritoriji Smedereva, kao i gosti iz Beograda i Požarevca. 
Tradicionalno, petak je dan kada se u okviru manifestacije održava defile, a povorka koja pronosi poruku manifestacije „Smederevo vazda otvoreno“,  kretaće se od Dunavskog keja, preko ulice Despota Đurđa i ulice Kralja Petra Prvog do Gradskog trga, gde će nastupiti karnevalske grupe koje su učestvovale u defileu.
 
 
U Malom gradu Smederevske tvrđave istoga dana sa početkom u 20 sati biće uz umetničku posvetu kulturno-istorijskom nasleđu Smedereva i uz pojavu devojke Smederevke koja simbolizuje lepotu grada na obali Dunava svečano otvorena ovogodišnja „Smederevska jesen“. Veče svečanog otvaranja manifestacije obeležiće modno-koreografski spektakl „Zlatna nit“ autorke Emilije Kovačević, renomiranog kostimografa, u koreografiji Đorđa Makarevića, prvaka baleta Pozorišta na Terazijama, koreografa i reditelja. 
 
U Vinskom gradu, mestu koje okuplja vinare, nastavljače smederevske tradicije, na ovogodišnjoj „Smederevskoj jeseni“ sa gostima iz Vršca i Čortanovaca, večeras će nastupiti tamburaški orkestar. 
Publika će tokom manifestacije moći da prati koncerte muzičkih grupa i izvođača koji pripadaju različitim žanrovskim orijentacijama. Smederevo je domaćin omladinskog hora „The voices“ iz Italije koji će na ovogodišnjoj manifestaciji nastupiti 8. septembra u okviru programa horske muzike, u sklopu kojeg ćemo moći da čujemo i gradski ženski hor „Kir Stefan Srbin“. Ljubitelji roka i metala moći će istog dana da uživaju u jednovečernjem rok miksu koga čine nastupi smederevskog benda „Alogia“ i rok sastava „Ničim izazvan“ koji doživljava ekspanziju na prostorima Srbije i regiona. Muzički programski segment koji je poprimio tradicionalni karakter, koncert narodne muzike „Smederevo, grade od starina“, u čast harmonikaškog virtouza, kompozitora i aranžera Jovice Petkovića održaće se na Gradskom trgu u subotu, 10. septembra. Na „Smederevskoj jeseni“ koncerte će održati i popularne muzičke grupe „Amadeus“ (9. septembra) i „Miligram“ čijim će se koncertom, 11. septembra, završiti program ovogodišnje manifestacije.
 
 
U okviru kulturno-obrazovne ponude posetioci će moći da pogledaju izložbu „Negujmo srpski jezik“ u Galeriji Savremene umetnosti Smederevo koju čine edukativni posteri na kojima su prikazane poznate ličnosti uz jezičke pouke, sa ciljem podizanja svesti u pravilnoj upotrebi srpskig jezika. Izložba će biti otvorena večeras u 19 sati.
 
Turistički aspekt manifestacije i draž otvorenosti Smedereva ka Dunavu doći će do izražaja kroz turu turističkim brodićem „Na lepom plavom Dunavu“ uz muziku omladinskog orkestra „Svetlost“, a za zainteresovane će biti organizovane poseti vili „Zlatni breg“ kao i panoramsko razgledanje grada.
 
U javnom prostoru, na različitim lokacijama u gradu, odigravaće se performansi, programi za decu i mlade (kao što je performans na štulama „Talasi“ u izvođenju pozorišta „Patos“ 8. septembra) , plesni nastupi, izložbe knjiga i starih zanata, kreativne radionice, programi koji evociraju duh srednjovekovlja. 
 
 

Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame