Dobar START za još bolji dan.

Premijera predstave "Ujedinjenje ili smrt 1918"

01. nov 2016.

Dokumentarna predstava koja će se premijerno prikazati na jednom veoma neuobičajenom mestu 15. , 16., 19. i 20. novembar 2016.

Premijera predstave "Ujedinjenje ili smrt 1918"
Predstava UJEDINJENJE ILI SMRT 1918. je dokumentarna predstava koja za svoj polazni dramaturški okvir uzima stenograme zasedanja Velike narodne skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori - poznatije kao Podgorička skupština 1918. godine.  
Odluke ove Skupštine su detronizacija Kralja Nikole u izgnanstvu i njegove dinastije Petrović-Njegoš sa prestola Crne Gore, te ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom, odnosno ujedinjenje svih Srba, Hrvata i Slovenaca u zajedničku državu - Kraljevinu SHS - prvu jugoslovensku državu. 
Odluke ove Skupštine ostavile su trajne posledice i otvorena pitanja. Prema nekim istoričarima bio je presedan u dotadašnjoj balkanskoj istoriji, da jedna nezavisna država bude sjedinjena sa drugom, bez obzira na njen međunarodno pravni legitimitet i kontinuitet. 
Međutim iza Podgoričke skupštine postojala je snažna odluka naroda o nacionalnom ujedinjenju, nakon Prvog svetskog rata.
Mada se danas osporava njen legitimitet i ukazuje na mnoge nepravilnosti prilikom priprema velike Narodne skupštine u Podgorici, uz isticanje da je prisustvo srpskih trupa korišćeno kao neka vrsta pritiska, činjenica je, van svake sumnje, da je ogromna većina naroda u Crnoj Gori, preko svojih uglednih predstavnika, sa mnogo autentičnog entuzijazma 26. novembra 1918. izglasala bezuslovno ujedinjenje sa Srbijom. 
Od snova predaka do košmara savremenika, kroz šumu istorijskih dokumentata, ova predstava je pokušaj da se nađu odgovori na mnoga pitanja koja otvara savremeni politički trenutak među 
 
 
Režija: Jelena Bogavac i Nenad Todorović
Dramaturgija: Jelena i Milena Bogavac
Scena: Goran Stojčetović
Kostim: Vuk Dautović i Aleksandar Kovačević
Video: Igor Marković
PR: Slavica Hinić
Organizacija: Ivanka Simić
U ulogama narodnih poslanika: Uglješa Vujović, Igor Filipović, Milorad Kapor, Igor Damjanović, Slaviša Čurović, Nebojša Đorđević, Janko Cekić, Uroš Novović, Marko Panajotović, Jovan Zdravković, Jovan Mijović, Predrag Vasić, Vasilj Adžić. U ostalim ulogama: Danijela Vranješ, Aleksandra Cucić, Gorica Regodić i Aleksandra Jelić
Premijera: 15. , 16., 19. i 20. novembar 2016.
15:00 sati, kafana Zlatna moruna, Kraljice Natalije 2, Beograd 
karte u pretprodaji: šank kafane Zlatna moruna

Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame