Dobar START za još bolji dan.

Pismo Radeta Šerbedžije Novom Sadu Evropskoj prestonici kulture za 2021. godinu

27. okt 2016.

Novi Sad je u oktobru u Briselu proglašen Evropskom prestonicom kulture za 2021. godinu! 

Pismo Radeta Šerbedžije Novom Sadu Evropskoj prestonici kulture za 2021. godinu
Nakon finalne prezentacije projekta „Novi Sad 2021“, panel nezavisnih eksperata doneo je istorijsku odluku da prvi grad van EU koji će poneti titulu bude upravo Novi Sad!
 
Kandidatura Novog Sada poverena je EXIT fondaciji, odnosno Nemanji Milenkoviću, predsedniku njenog Upravnog odbora: “Titula Evropske prestonice kulture ima ogroman značaj za promociju i brendiranje grada, potpuno transformišući grad ne samo u kulturnom aspektu, već i u društveno-ekonomskom smislu. Gradovi – pobednici u prošlosti su na svaki evro uložen u kulturu imali višestruki povraćaj novca, koji je iznosio i do osmostruko uvećan priliv novca u odnosu na uloženo.”
 
Kandidaturu Novog Sada za evropsku prestonicu kulture podržale su mnogobrojne istaknute ličnosti sa svetske i evropske umetničke scene, kao što su Rade Šerbedžija, Anica Dobra, Stefan Milenković, Tomas Vlašiha, Aleksandra Vrebalov i mnogi drugi.
 
Pročitajte pismo koje je Rade Šerbedžija uputio  Novom sadu i njegovim stanovnicima:
 
"Čini mi se da gotovo ne postoji idealniji grad da bude prestonica evropske kulture od Novoga Sada... Već po svome geografskom položaju, istorijskoj ulozi, miješanom stanovništvu i nekoj posebnoj energiji koju posjeduju gradovi u kojima su se različitosti jezika, mentaliteta i religija stoljećima isprepletale i nadopunjavale, Novi Sad je mjesto u kome je internacionalizam ljudskosti našao pravo tlo...
 
Ovdje su se stoljećima njegovale kulture Srba i Hrvata i Mađara i Austrijanaca i Slovaka i Rumunja i Jevreja i Roma, a u zadnjih stotinjak godina i Crnogoraca i Hercegovaca i Ličana, pa čak i još nekih preostalih Folkdojčera... Novi Sad je sinonim za pjesmu, te su bunjevačke tambure, srpske harmonike i mađarske violine u zadnjih 200 godina kreirale tu tako posebnu starogradsku muziku... Novi Sad ima i jednog od najvećih jugoslovenskih trubadura, Đorđa Balaševića, koji, svojom svevremenskom poezijom, već skoro 50 godina spaja sve narode i narodnosti, kulture i religije od Triglava do Đevđelije... Novi Sad je bio i kolijevka suvremenog Jugoslavenskog teatra, čije su Sterijine Pozorišne Igre bile najsvjetlija pozornica Južnih Slovena.
 
Novi Sad je već godinama poznat po svome slavnome Exitu, koji je organiziran od grupe mladih novosadskih studenata, a koji je svojim značajem  postao i jedan od najživljih centara i muzičkih festivala u Evropi... Novi Sad  ima i posebnu publiku koja je upravo zbog svoje multietičnosti i multikulturalnosti odnjegovana kao jedna od najgostoljubljivijih publika koja ima podjednako razumijevanja i za klasičnu i za konceptualnu  muziku... I za klasično i avangardno pozorište... U jednu riječ, Novi Sad je idealno mijesto da postane Evropskom Pozornicom kulture za 2021. godinu... I da ne budem političan, ali ipak da i to kažem: Nakon Rijeke, koja je s pravom izabrana da bude domaćin evropskim umjetnicima 2020. godine, lijepo je i pravedno da to postane i Novi Sad 2021.
 
Tako će svijetla evropske zajednice pomoći da se otjeraju i raziđu mrakovi, koji su ove naše prostore, početkom 90-ih godina, pa sve do današnjih dana, zavijali u tamu..."

Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame