Dobar START za još bolji dan.

Izložba "Moda šešira" u Zrenjaninu

09. nov 2016.

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 15. novembra 2016. godine, u 19 časova biće otvorena izložba „Moda šešira“ autorke Aleksandre Jovanović.

Izložba "Moda šešira" u Zrenjaninu
U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 15. novembra 2016. godine, u 19 časova biće otvorena izložba „Moda šešira“ autorke Aleksandre Jovanović, višeg kustosa Narodnog muzeja Šabac. Izložba je rezultat trogodišnjeg istraživanja modiskog i šeširdžijskog zanata između dva rata, a za ovo gostovanje biće obogaćena predmetima iz zbirki Narodnog muzeja Zrenjanin sa osvrtom na nekadašnju Fabriku šešira „Begej“.
 
Izložba „Moda šešira“ rasvetljava fenomen ovog nekada neizostavnog dela odeće i odgovara na pitanja kada se šešir prvi put javlja u istoriji, prati njegovu evoluciju, predstavlja svetske kreatore i modne žurnale. Pored klasične muzejske postavke na kojoj će biti izloženi modeli ženskih i muških šešira nošenih 20-ih i 30-ih godina prošlog veka, na izložbi će kroz ambijentalne celine biti predstavljen modiski salon i šeširdžijska radionica.
 
 
Kako je izložba interaktivna posetioci će imati priliku da probaju pojedine modele šešira. Na veoma pitak ali i stručan način, izložba se obraća raznovrsnoj publici sa ciljem da podstakne radoznalost i obrazovanost.
 
Nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Branka Babić, kustos-etnolog.
 
Realizaciju izložbe u Narodnom muzeju Zrenjanin potpomogao je d.o.o. Gomex iz Zrenjanina, čiji je prepoznatljiv moto – Šešir nakrivi, lakše se živi.
 
„Šeširi su se stvarali i zastarevali, pronalazili i gubili, obnavljali i izmišljali, čuvali i propadali, uvek beskrajno savremeni u promenjivosti ili kao večiti povratnici novog. Istovremeno, oni jesu ispisali istoriju modnih trendova, koju ćemo prepoznati u tekstualnom vođenju kroz prepoznatljive forme i modne stilove, modne centre i još poznatija imena kreatora, žurnala, plakata, reklama i dr.“
(deo uvodnog teksta u katalogu autorke dr Miroslave Lukić Krstanović iz Etnografskog instituta SANU)
 

Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame