Dobar START za još bolji dan.

Bitef festival 2016

30. sep 2016.

Iskoristi vikend na pravi način.

Bitef festival 2016

Jubilarni pedesti Bitef održava se u Beogradu od 24. septembra do 2. oktobra, pod sloganom Na leđima mahnitog bika. Već na polovini festivala, stiče se utisak da su visoka očekivanja javnosti u vezi sa sadržajem festivala bila opravdana.

 
U proteklih nekoliko dana, publika je imala priliku da vidi predstave nemačkog govornog područja:(Urnebesna tama bečkog Burgteatra, Saosećanje. Istorija mitraljeza berlinskog Šaubinea, Ambasador: nemačko-afrički komad sa pevanjem u produkciji Gintersdorfer/Klasen), kao i savremene plesne predstave sa Dalekog istoka, 6&7 u produkciji Plesnog pozorišta TAO iz Pekinga i multimedijalni projekat Softmachine: Rijanto + Sijao Ke x Cihan, singapurskog umetnika Čoja Kafaija.
 
 
Posebnu pažnju privuklo je i otvaranje 28. Kongresa IATC-AITC, svetskog udruženja pozorišnih kritičara, kao i dodela prestižne nagrade Talija  jednom od vodećih afričkih dramskih pisaca i boraca za ljudska prava, Femiju Osofisanu, u okviru njega.
 
 
U drugoj polovini festivala, pažnja će se u određenoj meri usmeriti ka našem regionu. Tako će na programu biti Rodoljupci u Narodnom pozorištu u Beogradu, predstava Nad grobom glupe Europe u produkciji HNK iz Rijeke, kojom će se i svečano  zatvoriti festival, 02. oktobra u Madlenijanumu sa početkom u 19:30, kao i dve Bitefove produkcije, plesna predstava Samo moje Ane Dubljević i Igora Koruge i projekat Maje Pelević i Olge Dimitrijević Sloboda je najskuplja kapitalistička reč. Takođe, publika je mogla sinoć da pogleda predstavu Svita br. 2 iz Francuske, a večeras  će moći da pogleda predstavu Jašući oblak, cenjenog libanskog umetnika Rabija Mruea.
 
U okviru pratećeg programa, Bitef polifonija prikazala je mnogobrojne predstave i radionice,  dok su u okviru Cirkobalkana 4, svi zainteresovani mogli da se priključe radionicama Laboratorije cirkuske umetnosti i pogledaju predstave savremenog cirkusa. Danas će se sa početkom u 16 časova otvoriti najstariji  program Bitefa - Bitef na filmu, prikazivanjem filma Hronika XIV Bitefa 1980: umesto predstave Hamlet u Jugoslovenskoj Kinoteci (Kosovska 11).
 
Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Festivalu su tradicionalno pružili podršku Goethe-Institut Beograd i Francuski Institut u Srbiji, kojima se pridružuju i Austrijski kulturni forum, Ambasada Poljske, Nemačke, Austrije i Libana, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i opština Stari Grad. Sponzori ovogodišnjeg festivala su Coca Cola Hellenic Srbija, kompanija TeleGroup i JP SrbijaGas. Prijatelji festivala su i Betty proizvodi, MADLENIJANUM, TV5Monde, DM, TESLA, FORMA IDEALE, ORION TELEKOM, BEČEJ PREVOZ, Xled, VREĆAiPO, ARS, ALMA QUATRO, TOS i TOB.
 

Potpun program pogledajte OVDE.

 


Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame