Dobar START za još bolji dan.

48. ŠABAČKA ČIVIJADA

20. sep 2016.

Svake godine, septembra meseca, pred Malogospojinski Šabački vašar održava se u Šapcu „Čivijada“.

48. ŠABAČKA ČIVIJADA
Svake godine, septembra meseca, pred Malogospojinski Šabački vašar održava se u Šapcu „Čivijada“. To je kulturno-turistička manifestacija koja se održava od 1968. godine pod sloganom “Belosvetski vašar humora i satire”. Ova manifestacije neguje izvorni humor naroda ovog kraja, Mačve, Posavotamnave i Pocerine, i naravno grada Šapca kako centra svih zbivanja. „Čivijada“ odslikava duh Šapčana i njihovu spremnost na šalu i doskočicu, kako na tuđi tako i na sopstveni račun.
 
 
Moderna Čivijada ima više svojih programskih sadržaja: izložba karikatura, Međunarodni Čivijaški karneval … i naravno izbor za predsednika Vlade Čivijaške republike. Svake godine raspisuje se i nagradni konkurs za najbolje aforizme, satirične priče i karikature. Svi ovi programi izazivaju veliku pažnju građana i turista, a naročito je svima zanimljivo ko će biti novi „predsednik“.
 
Prvi predsednik Čivijaške Republike Mihailo mile Stanković proglasio je Šabac gradom otvorenog humora i satire. Njega je nasledio Branko Ćopić, a “vladali su” još i Nela Eržišnik, Mija Aleksić, Dragiša Penjin, Milenko Zablaćanski, Dušan Kovačević, Jelisaveta Seka Sablić, Lane Gutović i mnogi drugi.
 
 
Ove godine, titulu predsednika od Zorana Kesića, sa zadovoljstvom je preuzeo Marko Somborac. Marko o svojoj novoj funkciji, između ostalog, kaže:
"Najveća vlast će, ipak, možda, otići od premijera ka predsedniku, tako da vraćamo predsedničku funkciju. Sada ćete imati predsednika koji ne peče rakiju, ne šeta kučiće, ne tvituje, već samo radi - kao na primer ja. Pronašao sam i strateškog partnera za Čivijadu koji će je podići na viši nivo. Ne mogu baš sve da vam otkrijem, postoji i klauzula o poslovnoj tajni "
 
Tokom trodnevne manifestacije grad se pretvorio u šarenu lepezu, kroz centralne gradske ulice prodefilovali su karnevali u kojima je bilo oko 2.000 učesnika. Karnevalske trupe sa raskošnim kostimima stigle su iz 14 zemalja. Odigrana je i tradicionalna fudbalska utakmica između političara i novinara gde se reuzultat znao posle izvođenja penala.
 

Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame